Eirik oppsummerer oppkjøringen – Fredrikstad

Eirik oppsummerer oppkjøringen

23. juli stod gjengen mer eller mindre klare til å gyve løs på oppkjøringen til ny sesong. Etter en måned «ferie», hvor jentene trente 8-10 økter i uka, skulle man igjen få klister på fingrene. Det gikk jo litt som det ofte gjør de første dagene etter ferie, og ballen havnet ofte på helt andre steder enn man hadde tiltenkt på forhånd. Men selv om kvaliteten var så som så, så var det ingenting å si på hverken innstilling eller innsats.

Eirik Haugdal, hovedtrener FBK

Den gjengen som er elitestallen til FBK 2019-2020 har en snittalder på 20,9 år, noe som gir oss bøttevis med ungdommelig pågangsmot. Fra den yngste til den eldste så er det 9 års forskjell, men gruppa fungerer meget godt i samspill med hverandre. Samholdet i FBK er sterkt, og de nye utøverne er innlemmet i kulturen på en meget god måte.

Generation Handball – treningsleir

Etter en liten uke med trening satte vi oss i biler i retning Viborg. Generation Handball er en diger turnering for aldersbestemt håndball, og i tillegg spilles det showkamper mellom lag fra de øverste nivåene i Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrike. Vi skulle møte Horsens, Viborg og Skanderborg. Tre lag som skal spille eliteserie i Danmark i år, og meget god matching for våre jenter. Selve treningsleiren gikk fra mandag til lørdag, og vi trente 2-3 økter hver dag(inkludert kampene). Med mange nye fjes i stallen, og en del spillere på skadelisten, så ble det tøffe kamper for oss. Mye læring mot god motstand. For enkelte av jentene så er det første gang de spiller noe særlig mot lag på dette nivået. Resultatmessig så ble det ikke så mye å skrive hjem om, men vi fikk mye god øving. Ved siden av trening så hadde vi møteaktivitet i gruppa. Vi jobbet en del med videoanalyse av egne prestasjoner, vi diskuterte verdigrunnlaget for prestasjonsgruppen og begynte arbeidet med målsettingen for sesongen 2019-2020.

Lagbilde fra turen til Danmark

Kort oppsummert så var det en meget vellykket treningsleir. Jentene viste en vanvittig innsats i kampene, selv om ikke alt gikk på skinner. Vi fikk integrert nye spillere på en god måte og gjennom dette styrket samholdet i gruppen. Viborg er en håndballmetropol, og det er moro med treningskamper hvor det er opp mot 4-500 på tribunen.

Doble økter hver dag

Vel hjemme så blir det tøffe møter med hverdagen. Vi opprettholder trykket på trening med doble økter hver dag, samt at vi har spilt noen treningskamper. Fremdeles så har vi en litt lang skadeliste, med spillere som Andrea Rønning, Anette Helene Hansen, Karoline Syversen, Martine Helland, Live Rushfeldt Deila og Thea Øby-Olsen. Flere av disse er nye spillere i klubben, og det er uheldig at disse ikke får øvd og trent nok med sitt nye lag. Dette gir oss noen nye konstellasjoner ute på banen, og det blir mer ansvar på færre utøvere. Belastningen øker, og det er tøft å stå i hverdagen.

RÅSKAP

Vi prater mye om råskap i idretten, og dette er også vi bruker mye tid på. Råskap til å gjøre riktige prioriteringer utenfor banen, slik at man kan prestere best mulig innenfor 40×20. Råskap i gjennomføring av trening, slik at kvaliteten blir så høy som mulig. Råskap på å trene, slik at man tåler en høyere belastning gjennom sesongen. Råskap i konkurranse, slik at vi får så gode prestasjoner og resultater som mulig.

Her har ikke VI vært gode nok enda. VI har ikke prestert så godt som det vi ønsker, men det er på vei til å snu nå. Når man har mange utøvere som ikke er disponible til trening og kamp så kan det bre seg en følelse av at ting ordner seg bare de blir skadefrie.

Dette kan vi ikke ta utgangspunkt i. Det er til enhver tid de friske som må stå med ansvaret. Det spiller ingen rolle om du er 25 eller 18 år, det ansvaret må man være bevisst når man driver med toppidrett. Her har ikke JEG som trener vært god nok, det er mitt ansvar at utøverne er klare til konkurranse, og at de har alle forutsetninger som kreves for å prestere. Noen ganger kan det vanskeligste være å tørre og være god. Man kan ende opp med å bli forsiktig, overlate ansvaret til de andre på laget. Her trenger vi til enhver tid 7 spillere ute på banen som tør å feile, og deretter lærer av de feilene vi har gjort. Definisjonen på galskap er at man gjør det samme, men forventer ulikt resultat. Her ønsker vi å være rå på å gjøre de gode prioriteringene og evalueringene, slik at vi hele tiden utvikler oss som individ og dermed som gruppe!

Treningskamper

Vi har spilt noen treningskamper mot Rælingen og Gjerpen. To ganske tette kamper, hvor det har vært marginalt hvem som vinner. Mot Rælingen dro vi det lengste strået, mens mot Gjerpen ble det seier til Aristokratene fra Skien. Ingen av de kampene er prestasjoner som vi ønsker å være bekjente av, men da får vi sørge for å lære av de kampene og skape nye rammer for gode prestasjoner. Det fine med idretten er at prestasjoner blir fort historie, og vi får lære av de tingene vi bommet på.

Engasjementet fra byen er fantastisk

Det mest gledelige med disse treningskampene var oppmøtet fra våre tilskuere og supportere. Hele 200 på en treningskamp på bane 2 i Kongstenhallen er utrolig moro! Engasjementet fra byen er en av de viktigste faktorene til at vi kan drive med topphåndball her. Vi skulle gjerne prestert bedre, men håper å se samtlige tilbake i hallen ved neste anledning.

Lagbilde etter kamp mot Rælingen

Thon-cup

I tillegg til disse kampene har vi nå spilt Thon Cup i Ski, en turnering hvor vi møtte 1. divisjonslag og det Kinesiske landslaget. Vi varierer fremdeles mye i prestasjonene, men det er fremgang å spore. Noe av det som gleder meg aller mest er at jentene viser mer begeistring over egne og andres gode prestasjoner. Det er viktig at man kan glede seg over de gode tingene man gjør. Smil, latter og glede smitter, og skaper bedre samhold i gruppen. Det er fremdeles et litt skjørt byggverk, men jentene kommer ut av komfortsonen mer og mer. Unge jenter som tar større ansvar. Etablerte spillere som trer inn i lederroller, og en gruppe som fungerer bedre sammen. Seier i turneringen er selvfølgelig flott, men også sekundert. Vi er i utvikling, og det er det absolutt viktigste!

Seier i Thon Cup
  • Nå gjenstår en treningskamp mot
    Oppsal torsdag 22.8 klokken 1930 i Kongstenhallen
  • 2. runde i NM borte i Vestsidahallen mot Pors
    tirsdag 27.08. klokken 1900
  • Deretter serieåpning i Bartebyen 01.09. mot Byåsen kl. 1800

Første hjemmekamp
onsdag 4. september kl. 1915
TV2 sendte kampen mot Storhamar i Kongstenhallen,

vi håper vi kan få fulle hus og stormende jubel!

Vi ses i hallen!

Eirik